Voergaard Slot

Nordjysk kulturcenter med LED-lys fra Holst Andersen Lighting

Den nyrestaurerede lade på Voergaard Slot skal i fremtiden danne ramme om kulturelle arrangementer som koncerter og udstillinger – og Holst Andersen Lighting har leveret al belysning til projektet.

Voergaard Slot er et af Danmarks smukkeste renæssanceslotte med en lang og kringlet historie – blandt meget andet blev slottet erobret af Skipper Clements oprørsstyrker i 1534 under den berygtede Grevens Fejde, Danmarks sidste egentlige borgerkrig.

Nu om dage er slottet væsentlig mere fredeligt. Det danner ramme om en enestående kunstudstilling og en fantastisk park, foruden de årligt tilbagevendende Middelalderdage, som samler familier fra nær og fjern.

 

Sidst har den store ladebygning fra fyrrerne fået en grundig overhaling og er blevet transformeret til et stort, åbent rum, der kan bruges til udstillinger, koncerter og events. Laden har fået installeret gulvvarme, moderne toiletfaciliteter og isolerede lofter – og moderne og smagfuld belysning leveret af Holst Andersen Lighting. Resultatet er blevet et åbent og tiltalende rum på 800 kvadratmeter, hvor den originale og meget smukke trækonstruktion er bevaret. Hele renoveringen af laden er sket i nært samarbejde med Realdania, der har støttet projektet gennem puljen Fremtidens Herregårde.

Hans Jørgen Kaptain, advokat og partner i advokatfirmaet HjulmandKaptain, er bestyrelsesformand på Voergaard Slot. Han fortæller: ”Det var vigtigt for os, at vi fik installeret belysning, der passede til rummet. Så vi valgte at installere paneler, uplights og hængende lamper fra Holst Andersen Lighting, og vi må sige, at resultatet er blevet æstetisk appellerende og meget behageligt for publikum.” Investeringen i LED-lys er lidt større som en engangsinvestering, men vi har kunnet dokumentere, at tilbagebetalingstiden er kort på grund af det meget lavere energiforbrug. Sammen med Holst Andersen Lighting’ specialister tilrettelagde installationsfirmaet Søren Jensens Eftf. A/S i Sæby hele udskiftningsarbejdet med al mulig respekt for ladens historie og arkitektur. Valget faldt på de helt flade og meget diskrete PLATTA-paneler til bygningens toiletter, køkken og gange. I hovedrummet valgte Bjarne Nedergaard og Holst Andersen Lighting de stilrene, runde KILO-pendelarmaturer, her udstyret med 3000 K lyskilder.

”Først og fremmest handler det jo om lysets temperatur,” siger Bjarne Nedergaard fra Søren Jensens Eftf. A/S. ”LED er fremragende til stort set alt byggeri, men som standard ligger farvetemperaturen omkring de 4000 Kelvin, og det er nogenlunde det samme som dagslys. I et stort rum, der skal bruges til både koncerter og udstillinger, er det bedre med et lidt varmere lys. Så vi valgte at installere LED med en farvetemperatur på 3000 K. Det giver et varmt og indbydende lys, der signalerer hygge og varme.” Laden ved Voergaard Slot blev indviet i december 2016 med det traditionelle julemarked og vil fremover lægge lokaler til store og små kulturarrangementer for alle nordjyder.

 

Skygger og bjælker: 3D-model giver overblik

Både på Voergaard Slot og i de fleste andre større belysningssager udarbejder Holst Andersen Lighting en serie af beregninger, der skal sikre, at kunden får det ønskede lys.Alle lysberegninger bliver lavet i et program der hedder DIAlux, som kan bestemme hvor mange armaturer man skal bruge i de forskellige projekter, og hvor de skal placeres. I laden har Holst Andersen Lighting bl.a. baseret placeringen af belysningen på arkitekttegningerne – de mange spær i bygningen gjorde det vanskeligt på forhånd at vide, hvordan skyggerne fra lamperne ville falde. Derfor producerede Holst Andersen Lighting en række visualiseringer af laden, som gav et fuldstændigt overblik over skygger og lysfelter i rummet, set fra alle tænkelige vinkler. Først da denne visualisering var godkendt, kunne man afgøre lampernes endelige og optimale placering i det store laderum.

 

 

Visualiseringer af projektet